Thema-avond TCN

4e Thema-avond Toerclub Nuenen 2016

Door Maarten Klomp
Maandag 21 maart was het zover: onze 4e Thema-avond. Zoals elk jaar beraadden wij ons ruim op tijd wat we nu weer zouden presenteren. En de lat lag hoog na de vorige interessante avonden.
Onze beide Harrie's hadden de beste ideeën: de bekende schrijver en taalkunstenaar Wim Daniëls en onze eigen koffie-specialist Peter van Dongen van Caffè Valente.
Wim is een druk bezette tv-persoonlijkheid, dus was het nog aardig spannend of hij wel te strikken zou zijn. Maar ons verzoek kon hij uiteraard niet weigeren.
En uit onze eigen gelederen was Peter meteen bereid een presentatie te geven.
De volgorde bepalen was niet moeilijk: eerst het serieuze gedeelte en dan een stukje cabaret.

Toen de maandagavond was aangebroken werd het nog even spannend: geen kantinebeheerder op de afgesproken tijd. Ondanks de regen en kille temperatuur kregen we het aardig warm, het zal toch niet gebeuren dat...
Afijn, niks aan de hand, iets verlaat ging de zaal open, en de opkomst was grandioos. Volle bak, te weinig stoelen, de volgende keer maar het Klooster reserveren.

Peter nam ons mee in de boeiende en smakelijke wereld van de koffie. Waar komt het vandaan, hoe verloopt de productie, wat zijn de effecten van koffie op de sportprestaties en vooral, hoe zet je nou een lekker bakkie?
Met welke machines en met welke koffiesoorten krijg je de beste smaak. Nou is dat natuurlijk persoonlijk, maar basisregels zoals temperatuur, versheid, waterkwaliteit doen zeker ter zake.
Dat koffie een aansprekend onderwerp was, bleek uit de vele vragen.
Om iedereen een kopje verse koffie te serveren op de thema-avond was onmogelijk, maar dat wordt goedgemaakt als we op zaterdag 9 april tijdens onze jubileum fietstocht Peter's bedrijf aandoen waar we mogen proeven van zijn eigen merk.

Na de pauze was het woord aan Wim Daniëls. Zoals gezegd taalkunstenaar en schrijver van boeken. Wim maakt er een hobby en beroep van om uitspraken en woorden op de taalkundige pijnbank te leggen. Deze woorden en zinnen te ontrafelen en van commentaar te voorzien. Waakzaamheid is dus geboden als je iets tegen hem zegt. Daar kwam Willie Hoens dus ook achter.
Wim's verhaal was opgehangen aan, hoe kan het ook anders bij een toerclub, het ontstaan van het woord fiets en fietsen.
Dat zou een technisch en saai verhaal kunnen worden, maar dan ken je Wim niet. Diverse uitweidingen over persoonlijke belevenissen en ervaringen kleuren zijn "show". Hoe hij bijvoorbeeld op het podium bij de Ronde van Gerwen heeft geleerd te zoenen. Dit verhaal herhaalde hij nog maar eens bij de receptie van 50 jaar Grote Ronde van Gerwen. Heeft kennelijk nogal wat indruk gemaakt op hem. Met zijn verhalen leek het bijna een conference, en een goeie want iedereen lag regelmatig in een deuk.
Helaas was het na een uur voorbij en konden de liefhebbers zijn laatste boek, gesigneerd en wel, aanschaffen.

Het was een erg gezellige en boeiende avond met beide sprekers en het bleef,  zoals gebruikelijk, nog lang onrustig aan de toog.
Maar wat moeten we in hemelsnaam volgend jaar verzinnen voor de Thema-avond 2017?
Als iemand tips of ideeën heeft, nou graag.
Voor meer foto's Klik hier

3e Thema-avond Toerclub Nuenen 2015

Datum maandag 23 maart in de NKV kantine

Door Maarten Klomp
Met een “volle bak” aan leden begon cardioloog Jan Hoogsteen zijn presentatie. Jan is verbonden aan het MMC in Veldhoven en heeft als specialisatie sportcardiologie en hartritmestoornissen. Bovendien is hij als medisch adviseur verbonden aan de Jumbo-Lottoploeg en aan de damesploeg van LIV.
Hij is ook betrokken bij onderzoeken naar plotselinge hartstilstand bij duursporters. Een kenner dus van ons vakgebied.

Met behulp van meer en minder ingewikkelde dia’s leidde hij ons door de wereld van het hart. Zoveel werd wel duidelijk dat wij als toerfietsers zeer gezond bezig zijn, mits we een aantal belangrijke regels in acht nemen.
Op een gemiddeld niveau sporten zorgt ervoor dat je een leven lang fit blijft, geen garantie voor een langer leven, maar wel een beter. Je zou op je 80e nog kunnen voetballen met je kleinkinderen.
Voorwaarde is wel dat je geen topsport bedrijft, je leeftijd respecteert, geen doelen stelt die niet meer bij je leeftijd passen en vooral luistert naar je lijf.
Duizelig tijdens inspanning, flauwvallen, ongewone hartkloppingen, hartkwalen in de familie: laat je nakijken of keuren.
Je hoeft niet elke dag te sporten, maar wel elke dag minimaal een half uur bewegen. En bouw je conditie langzaam op, je hart moet zich gaan aanpassen aan de verhoogde pompfunctie (van 5 liter per minuut in rust tot wel 12-15 liter tijdens forse inspanning).
Dus geen 3x Mont Ventoux na jaren niksdoen en 1 maandje trainen.
Nog een belangrijke waarschuwing: niet sporten met koorts!
De zaal was opmerkelijk stil tijdens zijn verhaal. Veel interesse dus in een verhaal wat ons kennelijk toch aan het hart gaat.

Na de pauze liet Huub Strijbos een erg komische act zien van de Belgische cabaretier Philippe Geubels over hoe hij tegen wielrenners aankijkt. Google eens op Geubels en geniet nog een keer van zijn verhaal. Klik hier

Verslag van het 2de gedeelte van de Thema –avond

Door Harrie van den Boogaard
Na de interessante uiteenzetting van cardioloog Jan Hoogsteen werd er een pauze ingelast.  Na een korte onderbreking en een welkome consumptie werd er een komisch filmpje getoond van Philip  Geubels, een inmiddels bekende Belgische cabaretier. Dit was een passend bruggetje naar het tweede deel van de thema-avond.

Twee dames van de Kenia – classic, (Joke van Gestel moest zich helaas ziek afmelden; Joke van harte beterschap!) maakten ons deelgenoot van een fantastisch avontuur in Kenia. Ze vertelden over schitterende en emotionele ervaringen. Er werden prachtige foto’s en video’s getoond.

De mensen in de zaal luisterden en keken met open mond naar alles wat getoond en verteld werd.

Je zag vooral de zwaarte van de etappes, maar ook de beelden van de moeilijke en  soms ook gevaarlijke paden en wegen waarover gereden moest worden. Marja en Astrid schetsten een sfeer met hun verhalen en beelden alsof je zelf deel uitmaakte van de fietsgroep.

Zij vertelden ook over alle activiteiten die ze hebben volbracht om hun geldbedrag bij elkaar te krijgen. Voor dit bedrag had er nog wel een deelnemer mee kunnen doen! Chapeau!

Besloten werd er na de laatste etappe met een geweldig mooi dansfeest. Prachtige beelden van vermoeide en zeer tevreden deelnemers aan de barre tocht en een zeer uitbundige groep Keniaanse schoolkinderen.

Marja, Astrid en natuurlijk Joke, hartelijk dank voor jullie inspanning!

Hein Donkers sloot de avond af met een komische act over een paar sokken. Hein begreep niet al te goed wat hij met die sokken moest.
Na wat informatie bij bekende clubleden is hij toch uit de brand geholpen en kan hij en Marion er een nachtje over “slapen”.

Thema-avond Toerclub Nuenen 31 maart 2014

Door Kees de Jong
Pakweg 50 leden luisterden en keken geboeid naar de presentaties van de 3 inleiders met totaal verschillende onderwerpen,  alle zeer interessant en zeker actueel. Soms kon je een speld horen vallen, op andere momenten was er enige hilariteit onder de toehoorders.
Wat opviel was dat het bij deze 2e editie 3 mannen betrof die erin geslaagd zijn vooral beeldend de aandacht vast te houden. Geen ingewikkelde power point presentaties, niet teveel technische taal, maar duidelijk en eenvoudig.

Je fiets goed aanmeten is belangrijk. Bij Spezialised hebben ze daar apparatuur voor, maar ook een geschoolde medewerker, de 1e in het land.
En allerlei hulpmiddelen  voor knie, hand voet, bips, noem maar op aan alles is gedacht. Een boeiend verhaal. Oude wetten kloppen niet altijd meer, zoals afstand zadel-stuur is niet altijd de lengte van je onderarm incl. hand. Zadel hoger of lager bij klimmen en dalen is evenmin een regel. Alles heeft invloed op eventuele blessures.
 

En om deze blessures weer te verhelpen kan osteopathie een uitkomst zijn.
Adri Raymakers paste wel exact de praktijk toe door Martijn van Moorsel op de behandeltafel te leggen. Gewillig liet Martijn enige gebreken aan het licht komen die ter plekke werden verholpen.  Dat voeding belangrijk is wisten we al, maar dat vetten belangrijker zijn dan koolhydraten is kennelijk ook een nieuwe wet. In ieder geval weten we nu hoe de osteopaath werkt en dat die in vele gevallen voor een oplossing kan zorgen.

Het meest smeuïge verhaal kwam van Jos Habraken.

Achter zich zijn fiets, die in een museum niet zou misstaan, met bepakking, waarbij je niet begrijpt dat iemand daarmee de wereld heeft rondgefietst.Al doende leer je, legde hij uit. Waar sla je je tent op: in de drukte of waar niemand je kan zien? 38 Maanden onderweg en op enkele trajecten in het Oosten 40 lekke banden in enkele dagen. Dan hebben wij nog niet te klagen.In Marokko moet je opletten, want daar verdwijn je zonder dat je het weet in een open put in de weg. Daarom is het belangrijk dat je op enige afstand van elkaar fietst (hij was met zijn toekomstige echtgenoot, die dus kennelijk voor deze stress-test was geslaagd), anders val je er tegelijk in.
Voor honden die je het lastig maken bestaan in uiterste nood handige wapens. Ik zag iemand achter in de zaal hierover een notitie maken. 

 

De avond werd besloten met een bedankwoord aan de sprekers van onze voorzitter, daarna een drankje en filmbeelden over wat met een fiets mogelijk is.

Hoe dan ook deze thema-avond was bijzonder geslaagd en is het bestuur bezig met de sprekers voor volgend jaar.

 

Thema-avond TCN 15 april 2013 bij NKV

Op 15 april jl. vond de eerste thema-avond plaats. Hierbij presenteerde het bestuur haar concept beleidsplan, waarover zo dadelijk meer. Deze presentatie werd voorafgegaan door een boeiend betoog van  Chris Witty, de ex topsportster en nu afgestudeerd in de bewegingswetenschap.
 
Doel van haar presentatie was ons te laten zien welke trainingsmethodes er zijn om onze prestaties, voor ieder op eigen niveau, op zijn minst te behouden of te verhogen. Hier en daar wel wat technisch maar over het geheel wel te volgen. Enkele belangrijke feiten die ons bijblijven zijn:  liefst 3 x per week inspannen  en tussendoor rust,  1x per week krachttraining, zeker voor vrouwen, koolhydraten voor, tijdens en na de inspanning. Als voorbeeld noemde zij  50% appelsap en 50% water en enkele mg zout. Zo eenvoudig kan het zijn.
 
De aanleiding voor deze avond was de presentatie van het beleidsplan. Maarten legde ons uit waarom een beleidsplan nodig is en wat de uiteindelijke doelen zijn. Het grootste deel van de presentatie bestond uit de inventarisatie van de vereniging van dit moment. Van hieruit willen we zien of zaken zijn te verbeteren,  zo ja op welke wijze en wanneer.
De inventarisatie werd toegelicht door de bestuursleden. Daarna volgde een sterkte/zwakte analyse en alvast een wensenlijstje van het bestuur.
 
Sterktes:

 • TCN draait volledig zelfstandig een sluitende begroting
 • Voldoende financiële reserve
 • Bijsturing tamelijk eenvoudig door contributieverhoging of verlaging van uitgaven
 • Inkomsten uit georganiseerde tochten m.n. 2 x DvB ( is tevens een mogelijke zwakte)
 • Diverse adverteerders
 • Geen afhankelijkheid clubsponsor
 • Diverse bedrijven in Nuenen dragen in natura bij

Zwaktes:

 • Geen back-up penningmeester
 • Kledingvoorraad (winkeldochters)

Wensen en doelstellingen :

 • Back-up penningmeester
 • Verjonging ledenbestand, jeugdafdeling etc
 • Aanbod voor oudere leden ( vitaalgroep en ouder) e-bike etc
 • Veiligheid en EHBO
 • Meer dames in de club
 • Meer gezinsleden
 • Kledingvoorraad verlagen
 • Samenwerking met andere clubs (jeugd, tochten)
 • Van Goghtocht in groter verband organiseren ( Zundert, Etten-leur)
 • Betere communicatie met commissies (verslaglegging) ivm aansprakelijkheid
 • Draaiboeken toetsen aan veiligheidsnormen
 • Meer leden deelname aan activiteiten ( verhouding leden t.o.v. actieve leden)

 Deze opsommingen zijn dus niet uitputtend en het bestuur nodigt haar leden uit deze lijst aan te vullen. Op deze manier ontstaat een plan van aanpak dat we in de eerstvolgende ALV op de agenda willen plaatsen. Het gehele conceptbeleidsplan kunnen jullie terugvinden op onze website. (het bestuur) 

Format Beleidsplan TC Nuenen

Opgesteld door het bestuur van TC Nuenen 2013

 • Peter Linders
 • Kees de Jong
 • Maarten Klomp
 • Thea von Kriegenbergh
 • Rini Sanders

 
datum: 19 maart 2013
 
1) Algemeen: het beleidsplan:
 
Het besturen van TC Nuenen is in de loop van de jaren aanzienlijk veranderd en steunt allang niet meer op onderlinge ad hoc afspraken om wekelijks met elkaar te gaan fietsen. De veranderde en toegenomen wensen van de leden, de groei van de vereniging naar ongeveer 300 leden met de daaruit voortvloeiende uitbreiding  van activiteiten zijn daar debet aan. Ook het financiele beheer, sponsoring, kleding, media etc. spelen een grote rol om de continuïteit van de vereniging te waarborgen.
 
Om aan al deze facetten binnen de vereniging op een goede en stabiel manier te kunnen voldoen, is het o.i. wenselijk dat er een duidelijk door alle leden gedragen beleid gevoerd wordt. Het bestuur wil d.m.v. een beleidsplan richting geven aan korte en middellange termijndoelstellingen.
 
Dit beleidsplan ,dat loopt tot 2017, dient als instrument cq leidraad voor het bestuur bij de uitvoering van de bestuurlijke taken en het realiseren van de geformuleerde doelstellingen. Verder biedt het houvast voor de door het bestuur ingestelde werkgroepen en commissies.
 
Als de huidige statuten en/of huishoudelijk reglement mogelijk beperkingen opleggen aan de verdere ontwikkeling en uitwerking van dit beleidsplan, is aanpassing van de statuten/huish. reglement een gewenst gevolg. In de Alg. Ledenvergadering zullen de leden zich hierover uitspreken.
 
Het bestuur hoopt dat dit beleidsplan bijdraagt aan een heldere visie welke richting geeft aan het te voeren beleid binnen TC Nuenen. Het beleidsplan zal permanent op de bestuursagenda staan en tijdens elke ledenvergadering worden geëvalueerd. Waar nodig zal het beleidsplan continu worden bijgesteld.
 
2) Algemene doelstelling van TC Nuenen
 
TC Nuenen is een recreatieve wielersportvereniging, gevestigd in Nuenen, die sinds de oprichting in 1996 haar leden de mogelijkheid biedt om op zijn/haar nivo de wielersport te beoefenen zowel op de racefiets als op de mountainbike. Daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd met als doel leden met elkaar te verbinden.
Wedstrijdsport is geen onderdeel van de vereniging. Wel heeft TC Nuenen als hoofddoel om sportief actief te zijn waarbij het sociale aspect, gezelligheid en veiligheid voorop staan. Ook wil de vereniging een sociale rol spelen in de gemeente.
  
3) Inventarisatie huidige situatie, intern binnen de vereniging:
 
A) Organogram van TC Nuenen
 
B) Ledental
 
Aantal, leeftijdsopbouw, woonplaats, weg en/of ATB, verloop, aanwas, geslacht etc.
 
C) Financieel
 
Elk jaar presenteert de penningmeester Het Financieel Overzicht van TCN tijdens de ALV. Daaraan voorafgaand controleert een 3-koppige kascommissie de boeken en de kas. De kascommissie presenteert hun bevindingen in de ALV. Het Financieel Overzicht ligt ter inzage bij het bestuur.
Het Financieel Overzicht bestaat uit een toelichting, de kolommenbalans, de begroting en exploitatie-overzicht van de kledingcommissie.
 
De diverse commissies stellen een jaarbegroting op. In augustus/september ontvangt het bestuur een voorstel van de penningmeester voor het totaal beschikbare bedrag. Na accordering bespreken de commissies met onderbouwing welk bedrag zij wensen. Daarnaast is 10% van het totaal bedrag beschikbaar voor innovatie.
De jaarlijkse begroting wordt samengesteld door de penningmeester en eerst voorgelegd ter fiattering aan het het bestuur en daarna gepresenteerd aan de ALV.
 
De hoofdinkomsten van TCN bestaan uit: contributies ( 45%) , georganiseerde tochten (28%),
kledingverkoop (17%) en adverteerders ( 7,5%)
De belangrijkste uitgaven zijn: NTFU-afdracht (30%), de diverse commissies (26%), inkoopkleding (17%), organisatie tochten (11%), media (7,5%), en bestuurskosten (8,4%).
Per saldo zijn de inkomsten en uitgaven al jaren in evenwicht. De reserve van TCN, ongeveer 10.000,- varieert daarom ook nauwelijks. De wens van het bestuur is ook een dergelijke en degelijke reserve waarmee we eventuele tegenvallers voldoende kunnen opvangen.
De contributiebijdrage van de leden wordt eigenlijk alleen verhoogd als de NTFU-rekening stijgt.
Sterke inkomstenstijgingen zijn niet te verwachten omdat de tochten aan het maximum zitten (m.u.v. de van Goghtocht), kledingverkoop en advertenties niet zullen toenemen en er geen echte clubsponsor is.
Mogelijke tegenvallers kunnen bestaan uit minder inkomsten uit georganiseerde tochten, tegenvallende kledingverkoop, onverzekerde schades,  en onvoorziene uitgaven zoals overlijdensadvertenties etc.
Eventuele tekorten of ongewenste intering op de reserve kunnen worden opgevangen door contributieverhoging of verlaging van de uitgaven.
 
Verantwoordelijkheden:

 • Penningmeester: financieel overzicht, kas, boekhouding en berichtgeving
 • Kascommissie: controle boeken en kas
 • Begroting: penningmeester en bestuur
 • Diverse commissies: verslaglegging over inkomsten en uitgaven
 • Kledingcommissie: kledingin- en verkoop, verslaglegging.

 
Diverse risico’s zijn door TCN verzekerd

 • alle leden via de NTFU. Voor de betreffende dekking zie www.NTFU.nl
 • de wettelijke aansprakelijkheid van bestuur en leden via de NTFU
 • TCN bezittingen/materialen bij Interpolis. etc. Een update van bedragen is noodzakelijk
 • schade aan auto’s van vrijwilligers bij clubactiviteiten (beperkte polisdekking) via Interpolis.

 
Niet verzekerd is de bestuurdersaansprakelijkheid in geval van fouten of fraude welke tot financiele schade kunnen leiden. Goed bestuurlijk overleg, transparantie en controle maken een dergelijke polis overbodig.
 
D) Welke sport/sociale cultuur is er binnen TCN

-  ATB commissie bestaat uit 3 personen.
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
 
> Doelstelling: het bijeenbrengen van gelijkgestemde op de ATB om gezellig en sfeervol te fietsen
   met de mountainbike.
-   Het gehele jaar is er een programma, vertrek vanaf de kiosk in Nuenen, rondje Nuenen of per auto vertrekken naar een toertocht elders in de regio. 
Vanaf het voorjaar wordt er op donderdag avond een trainingsronde gereden zolang als het weer dit toelaat.
> De commissie is mede verantwoordelijk:
- voor het organiseren van de jaarlijkse nieuwjaars (snert)tocht.
- veldtoer tocht - commissie (agenda NTFU).
- het organiseren van jaarlijkse weekenden oa:
                        Ardennen weekend
                        Eifel weekend
- het leveren van een afgevaardigde in het bestuur.
- meepraten en denken over de vaste routes.                                                            
 
-  Vasteroute - commissie bestaat uit 4 personen
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
 
> Doelstelling: de vaste routes in onze regio te onderhouden en te bewaken op veiligheid.
 
-  De commissie zorgt er voor dat er op gezette tijden “groot” onderhoud wordt gepleegd aan de vaste route.
 
-  Veldtoer tocht - commissie bestaat uit 3 personen
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
 
> Doelstelling: twee keer per jaar een de mountainbike tocht (Dak van Brabant) te
    organiseren (agenda NTFU).
 
-  Toertochtcommissie bestaat uit 4 personen
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
 
> Doelstelling: het zoveel mogelijk leden in de gelegenheid stellen om in clubverband toertochten
   te rijden op de weg.
 
> De commissie is mede verantwoordelijk:
-  om elk jaar een passende toertochtagenda te presenteren.
-  het organiseren van de  Goghtocht in juni  (agenda NTFU).
-  het organiseren van  fietsweken/weekenden oa:

 • Fietsweek Spanje
 • Eifel weekend
 • Zeeland weekend
 • Berg en Daltocht

 -  Kleding - commissie bestaat uit 5 personen.
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
 
> Doelstelling: dat onze vereniging een mooie uitstraling heeft door middel van onze clubkleding.
 
> De commissie is verantwoordelijk:
- dat de clubkleding functioneel, van goede kwaliteit en redelijk van prijs is.
- is verantwoordelijk voor inkoop, verkoop en de voorraad van de clubkleding.
 
 -  Activiteiten-commissie bestaat uit 4 personen
 
Sluiten de huidige activiteiten aan bij de behoeftes van de leden?
Wat zijn de wensen van de leden?        
 
De leden worden vernoemd op de website en in de KK.
> Doelstelling: het bijeenbrengen van de clubleden en zijn/haar gezin, buiten de normale tochten
   in clubverband.
 
- in het voorjaar wordt er een gezinsactiviteit georganiseerd met partner, kinderen en kleinkinderen.
- in het najaar wordt er een feestavond georganiseerd voor de leden met partner
 
E) Media:
 
In de huidige constructie beschikt onze vereniging over een aantal middelen betreffende
het onderdeel media. Hiervan een volgende opsomming.
 
* Mediacommissie bestaande uit 4 personen
 
      > Commissie draagt zorg voor het verschijnen van clubblad  “De Krakende Kettingen”
         Dit blad heeft een oplage van ruim 300 stuks en verschijnt 5 keer per jaar.
         De hierbij verstrekte informatie betreft vooral voor een langere termijn.
      > Commissie bezoekt de diverse TCN activiteiten en doet daarvan verslaglegging
         in de vorm van tekst, foto en/of filmimpressie.
      > het beheer van de TCN website valt onder de hoede van genoemde commissie,
         de hierbij verstrekte informatie is vooral actueel. 
      > Commissie moedigt leden aan voor het aanleveren van kopij voor het clubblad en/of website.
      > Commissie communiceert met PR persoon
      > Commissie communiceert met de leden
      > Commissie communiceert desgewenst met, en doet verslaglegging aan, het DB.
 
* Public relations bestaande uit 1 persoon (niet officieel)
 
      > aankondiging TCN activiteiten aan externe media; krant, matrixborden, omroep, enz.
      > communicatie met mediacommissie
      > verzorgt allerlei fotomateriaal van toer/wieleractiviteiten van TCN en overige externe
         toer/wieler gerelateerde activiteiten.
      > indien gewenst communicatie met DB.
 
* Ledenadministratie bestaande uit 2 personen
 
      > via mailing TCN leden voorzien van actuele informatie en/of vragen
      > coördinatie verspreiding clubblad KK
      > verzorgt mutaties leden
      > communiceert desgewenst met DB over plaatsing actuele mailberichten.
 
* Secretariaat bestaande uit 1 persoon
     
      > correspondentieadres van vereniging
      > vertegenwoordiging bestuursvergadering
      > communicatie vanuit DB naar NTFU
 
De doelstelling van bovengenoemde organen is de leden, middels de genoemde middelen, goed, volledig en tijdig van actuele informatie en overige berichtgeving te voorzien.
Informatie voor een langere termijn en diverse verslagen worden weergegeven in het clubblad “De Krakende Kettingen”.  De actuele info/verslaglegging daarentegen kunnen direct worden weergegeven op de website en/of via ledenmailing.
Tevens dragen zij gewenste informatie over aan overige externe belanghebbenden.
Via het secretariaat communiceert het DB met de NTFU. 
 
F) Veiligheid
 
Het bestuur vindt dat veiligheid een zeer belangrijk onderwerp is en behoort te zijn. Dat geldt voor alle activiteiten, zowel voor onze eigen leden als bij de organisatie van tochten waar ook niet-leden aan kunnen deelnemen. In de bijlage staan de diverse richtlijnen en aanbevelingen.
Onderdeel van veiligheid is het hebben en onderhouden en vooral naleven van het draaiboek bij onze evenementen. In het kader van onze wettelijke aansprakelijkheid stelt het bestuur een draaiboek verplicht voor de betreffende organisatoren.
 
G) Sponsorenbeleid
 
Huidige situatie: TCN heeft feitelijk alleen mediasponsoren, t.w. voor de KK en de website. De uitgaven van onze media worden volledig gedekt door onze adverteerders.
TCN heeft geen officiële clubsponsor. De finaciele noodzaak ontbreekt tot op heden.
De Rabobank sponsort middels hun project “steuntje in de rug” en het SRE betaalt het onderhoud van de vaste ATB-route.
Door de kledingcommissie is in 2012 een enquete gehouden onder de leden naar de wenselijkheid van een gesponsorde kledinglijn. Op basis van de uitkomsten is een beleid geschreven t.a.v. kledingsponsoring. Onderdeel hiervan zijn de eisen waaraan een kledingsponsor moet voldoen.
Sponsoring tijdens clubevenementen is als volgt vastgelegd: grotere reclame-uitingen kosten 50,-.
Kleinere reclame-uitingen gratis te verstrekken aan de vrijwilligers. In alle gevallen verzoeken tijdig indienen bij het  bestuur, daarna overleg met de organisatoren.
Een reparatiestand is altijd gratis.
 
4)  Inventarisatie huidige situatie, extern buiten de vereniging
 
TC Nuenen beschikt over een aantal middelen betreffende het onderwerp extern. Samenwerking met andere instellingen en verenigingen staat daarbij als doel centraal.
 
*  binnen de eigen gemeente
            > aantrekken leden binnen de eigen gemeente
            > deelname jaarlijks bevrijdingsevenement 
            > betrokkenheid incidentele gemeente-evenementen
            > samenwerking met SRE
            > samenwerking met organisatie “Gulbergen24”
 
*  binnen de regio
            > aantrekken leden buiten eigen gemeente
            > samenwerking met SRE
            > contact/samenwerking met diverse toerclubs in de regio
            > uitstraling regio d.m.v. organisatie D.v.B. en V.Gogh t.t.
 
*  met andere sportinstellingen en verenigingen
            > gebruik accommodatie sportcomplex/kantine NKV
            > samenwerking sportcomplex “De Drietip”
            > samenwerking met NTFU
            > samenwerking met scouting “Rudyard Kipling
            > samenwerking EHBO vereniging
            > samenwerking/informatie medisch sportcentrum “Topsupport”

TC Nuenen streeft ernaar om binnen de eigen gemeente, maar ook daar buiten, een uitstraling te ontwikkelen waarbij sportief toerfietsen centraal staat.

5) Sterkte en zwakte analyse van TCN:
 
Sterktes:
- TCN draait volledig zelfstandig een sluitende begroting
- voldoende financiele reserve
- bijsturing tamelijk eenvoudig door contributieverhoging of verlaging van uitgaven
- inkomsten uit georganiseerde tochten m.n. 2 x Dak van Brabant (is tevens een mogelijke zwakte)
- diverse adverteerders
- geen afhankelijkheid clubsponsor
- diverse bedrijven in Nuenen dragen in natura bij
 
Zwaktes:
- geen back-up penningmeester
- kledingvoorraad (winkeldochters)

6) Wensen en doelstellingen:
 
    a)  back-up penningmeester
    b) verjonging ledenbestand, jeugdafdeling etc.
    c) aanbod voor oudere leden (Vitaalgroep en ouder) e-bike etc.
    d) veiligheid en EHBO
    e) meer dames in de club
    f) meer gezinsleden
    g) kledingvoorraad verlagen
    h) samenwerking met andere clubs (jeugd, tochten)
    i) Van Goghtocht in groter verband organiseren (Zundert, Etten-leur)
    j) betere communicatie met commissies (verslaglegging) ivm aansprakelijkheid
    k) draaiboeken toetsen aan veiligheidsnormen.
   m) meer leden deelname aan activiteiten  (verhouding leden t.o.v. actieve leden)
 
7) Conclusies: is de vereniging zodanig georganiseerd dat er wel/geen aanpassingen nodig zijn, of moeten we bepaalde acties in gang zetten om de doelstellingen en wensen te kunnen realiseren.
 
8) Hoe gaan we de gewenste acties uitvoeren, wanneer, wie etc (een plan van aanpak liefst SMART omschreven) 

Voor TCN organigram Klik hier

Voor TCN Ledenopbouw Klik hier